Допълнителното финансиране по мярка Технологична модернизация от ПВУ в размер на 32 млн. лв. - за кого?

Във връзка с първата инвестиционна подкрепа за бизнеса от Националния План за възстановяване и устойчивост – процедура „Технологична модернизация“, на 13. 04.2023г., Министерството на иновациите и растежа обяви на сайта си, че е осигурило „допълнително над 32 млн. лв., за да може повече от класираните фирми в страната да получат подкрепа.“ Поздравяваме МИР с осигуряването на тези допълнителни средства.

В противовес на досегашната практика, Министерството не е публикувало съществената информация как тези 32 млн. лв. ще бъдат разпределени между фирмите останали като резерви в различните категории и сектори.

Очакваме официална информация от МИР в потвърждение, че допълнителният осигурен от Министерството бюджет ще бъде разпределен между одобрени проекти, за които не е достигнало финансиране от всички групи сектори – нискотехнологични производства, високотехнологични производства, високотехнологични услуги.

Очакваме потвърждение, че допълнителните европейски средства за инвестиции ще бъдат разпределени спрямо основополагащата за европейското финансиране Стратегия за насърчаване на малките и средни предприятия, според която беше структурирана и съгласувана с бизнес организациите в страната процедура „Технологична модернизация“, а именно:

Групи сектори съгласно Национална Стратегия за малките и средни предприятия:

Високотехнологични производства и средно към високотехнологични производства и други производства: 40% от средствата в НПВУ за технологична модернизация

Високотехнологични услуги с интензивно използване на знания: 10% от средствата в НПВУ за технологична модернизация

Регионални приоритетни сектори/нискотехнологични/: 50% от средствата в НПВУ за технологична модернизация.

ГОДИШЕН ФОРУМ НА БАКЕП: ПРЕДСТОЯЩИ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ФИНАНСИРАНЕ ПРЕЗ 2023-2024 г.

IMG-52851.jpg

На 19 януари 2023 г. се състоя годишният форум на БАКЕП посветен на предстоящите възможности за европейско финансиране на бизнеса, общини и НПО през 2023 -2024г.

Целта на Форума беше среща с държавната администрация, която управлява основните източници на това финансиране. Всички поканени министерства откликнаха на нашата покана за дискусия – Министерство на иновациите и растежа, Министерство на труда и социалната политика, Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Министерство на земеделието и Държавен Фонд Земеделие. Изграждане на ВИ мощности със съоръжения за локално съхранение, Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на сгради в сферата на производството, търговията и услугите, както и сгради от сектор туризъм и интервенциите в земеделието - Технологична и екологична модернизация...

Ръководители и експерти от структурите за управление на европейските фондове в тези министерства представиха реалните и краткосрочни възможности за европейско подпомагане на развитието на България. Бяха обсъдени в детайли изпълнението на програмите, които приключват – ОПИК 2014-2020 и ПРСР 2014-2020, предстоящите приеми по настоящите програми ПКИП 2021-2027, СПРЗСР 2023-2027, ПРР 2021-2027, ПРЧР 2021-2027, както и условията и изискванията към интервенциите по ПВУ за бизнеса, в т.ч.
Вижте още...

ОЩЕ....,

Новини

Българската асоциация на консултантите по европейски програми (БАКЕП) отбелязва своя 10 годишен юбилей!

10_BAKEP.jpg

През 2009г. една от първите консултантски компании по европейско финансиране покани най-големия си конкурент да основат сдружение на евроконсултантите, за взаимопомощ и в помощ на държавата в усвояването на европейските пари.Вижте още...

Предложения на БАКЕП относно намаляване на административната тежест и подобряване на процесите на кандидатстване и изпълнение на проекти по програма за развитие на селските райони.

Контакти


Българска Асоциация на Консултантите по Европейски Програми София 1756, ул. Лъчезар Станчев 5, Sopharma Business Towers, сграда Б, ет. 12
Работно време: 8:30 - 17:00


Ралица Петкова

Координатор на БАКЕП
Телефон: +359 2 810 00 71
Мобилен: +359 884 200 564
E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Този сайт използва БИСКВИТКИ (cookies)